عصر روز دوشنبه دوازدهم بهمن ماه 1394 جمع کثیری از علاقمندان به طبیعت و محیط زیست ایران در محل سالن اجتماعات سندیکای شرکت های ساختمانی ایران گرد هم آمده بودند تا حمایت مادی و معنوی خود را از محیط بانان محکوم به قصاص دنا اعلام کنند. این مراسم همچنین در راستای گرامیداشت یاد "محمدعلی اینانلو" برگزار می شد.
مراسم با تاخیر چهل و پنج دقیقه ای در ساعت 17:45 با اجرای سهند عقدایی آغاز شد. در برگزاری این مراسم که با هدف جمع آوری کمک مالی برای آزاد سازی محیط بانان دنا اجرا می شد علاوه بر انجمن کوهنوردان ایران ، سندیکای شرکت های ساختمانی ایران ، هیئت کوهنوردی و صعودهای ورزشی استان تهران و همچنین باشگاه ها و گروه های کوهنوردی تهران مشارکت داشتند.
در ابتدای مراسم مجری برنامه (سهند عقدایی) پس از خوشامدگویی به حضار ، توضیحات اجمالی در رابطه با پرونده محیط بانان دنا ارائه کرد.
" غلامحسین خالدی " و "اسعد تقی زاده" دو محیط بان منطقه حفاظت شده دنا سرنوشتی شبیه به هم داشته اند: این دو محیط بان در دو حادثه مشابه ، هر دو در نبردی نابرابر با شکارچیان غیر مجاز و متجاوزین به محیط زیست درگیر می شوند. در این درگیری ها ، محیط بانان به سمت شکارچیان تیراندازی می کنند و در نهایت این نزاع ها به کشته شدن دو تن از شکارچیان می انجامد. پرونده در مراجع قضایی کشور مطرح شده و به جریان می افتد. در کمال ناباوری دادگاه هر دو محیط بان را به قتل عمد محکوم و حکم قصاص آن ها را صادر می کند.
مدتی بعد با دخالت سازمان حفاظت از محیط زیست ، پرونده محیط بانان به دیوان عالی کشور می رود . پس از کش و قوس های فراوان حکم قصاص توسط دیوان عالی تایید می شود. با صدور حکم قصاص ، تلاش ها برای جلب رضایت اولیای دم شدت بیشتری پیدا می کند تا شاید آن ها با چشم پوشی از حق قانونی خود ( قصاص) ، زندگی دوباره ای را به محیط بانان محکوم به اعدام بخشند. خوشبختانه این تلاشها به بار نشسته و در نهایت حکم به مصالحه داده می شود*.
در حال حاضر هر یک از اولیای دم برای گذشت از حق خود ( قصاص) مبلغ یک میلیارد تومان درخواست کرده اند ( جمعا مبلغ 2 میلیارد تومان). به دلیل عدم استطاعت مالی برای پرداخت این مبلغ سنگین ، محیط بان خالدی قریب به هفت سال است که در زندان به سر می برد و محیط بان تقی زاده نیز اکنون پنج سال است که در حبس است. و اکنون خیرین و فعالان محیط زیست دوستداران طبیعت در تلاش هستند که این مبلغ را تامین کرده و رضایت اولیای دم را جلب کنند.
بر اساس اعلام برگزار گنندگان مراسم ( مسئولان انجمن کوهنوردان ایران) پیش از این همایش ، دو مراسم مشابه در شهرهای آمل و اصفهان برگزار شده و طی آنها مبلغی (بالغ بر پانصد میلیون تومان ) نیز جمع آوری شده است.
عقدایی در سخنان خود به این نکته اشاده کرد که هدف از مراسم امشب ، نقد و بررسی حکم دادگاه در رابطه با پرونده محیط بانان دنا نیست ، چرا که اصولا پرداختن به چنین نقدی در صلاحیت ما نمی باشد ،بلکه ما گرد هم آمده ایم تا فارغ از کلیه تکلف ها و تشریفات رایج در مراسم های کوه نوردی ، به اصل موضوع بپردازیم و آن چیزی نیست جز آزادی دو پرنده محیط زیست ایران.
در بخش بعدی عباس محمدی به نمایندگی از انجمن کوهنوردان ایران و گروه دیده بان کوهستان به ایراد سخن پرداخت. وی پس از ارائه توضیحاتی د ررابطه با مراسم ، به بیان نکاتی در رابطه با گنجه زیست بوم ( انجمنی که با هدف جمع آوری کمک مالی برای پروژ ه های زیست محیطی تشکیل شده است) پرداخت. محمدی با تشکر از حضور و حمایت حاضران در این مراسم ، از آن به عنوان ادای دین به طبیعت و کوهستان یاد کرد.
در بخش بعدی مراسم ، مصاحبه صوتی سهند عقدایی با محیط بان اسعد تقی زاده پخش شد. اسعدی در این مصاحبه از دغدغه های خود به عنوان یک محیط بان سخن گفت؛ از حادثه ناخواسته ای که طی آن نزاع نابرابر برایش به وجود آمده بود؛ از خانواده و مادر و همسری که در انتظار آزادی او به سر می برند. ( در هنگام بروز حادثه تنها 13 روز از مراسم عقد محیط بان تقی زاده می گذشته است!) . پخش این مصاحبه با ابراز احساسات حاضران در سالن همراه بود.
سپس از دکتر حسین آخانی، استاد محیط زیست دانشگاه تهران و فعال محیط زیستی کشور برای ایراد سخن دعوت به عمل آمد.
وی در ابتدای سخنان خود حضار را به قرائت فاتحه ای برای زنده یاد محمد علی اینانلو ( فعال محیط زیست کشور که چندی پیش دارفانی را وداع گفت) دعوت کرد. لازم به توضیح است که آرش اینانلو ( فرزند مرحوم محمد علی اینانلو) نیز در مراسم حضور پیدا کرده بود.
آخانی سپس با بیانی جذاب و تاثیر گذار ، از وضعیت اسفبار محیط زیست ایران و منابع طبیعی در کشور و دغدغه های خود به عنوان یک فعال محیط زیست سخن گفت. قوانین ناکارآمد زیست محیطی ، بحران ها و معضلات حاد زیست محیطی همچون آلودگی هوا ، تصرف اراضی منابع طبیعی ، ساخت و سازهای غیرمجاز ، طرح های غیر کارشناسی زیست محیطی و .... از مواردی بود که وی در سخنان خود به آن ها اشاره کرد. وی در انتهای سخنان خود به این نکته اشاره کرد که نتیجه همایش هایی از این دست تنها منحصر به آزادی دو محیط بان نمی شود ، بلکه آغازی خواهد بود بر مشارکت بیشتر مردم در نجات محیط زیست و منابع طبیعی محیط کشور.
در بخش بعدی مهندس عطاردیان ( نماینده سندیکای شرکت های ساختمانی ایران) به صحبت پرداخت.
سپس بخش اصلی مراسم (جمع آوری کمک مالی) با اعلام مجری آغاز شد. شور و شوق حاضران در مراسم برای کمک رسانی به محیط بانان کاملا مشهود بود .
افراد از هر قشر و طبقه اجتماعی کمک های خود را ارائه می کردند.مسئولان باشگاه ها و گروه های کوه نوردی ، چهره های شناخته شده کوه نوردی ، مربیان ، اعضای گروه های و باشگاه ها ، فعالان عرصه طبیعت گردی ، تعدادی از خیرین مدرسه ساز ، و حتی مادری که به گفته خودش به نمایندگی از ده ها مادر و بانوی دلسوز در مراسم حاضر شده بود و کمک های مالی آنان را به محیط بانان تقدیم کرد همه و همه مشارکت خود را در کمک به محیط زیست و حافظان آن به بهترین نحو به نمایش گذاشتند.
تعدادی از افراد نیز از طریق تلفن و شبکه های مجازی دوستان و آشنایان خود را در جریان مراسم قرار می دادند. به طوری که بخشی از کمک ها به صورت تلفنی از افرادی که نتوانسته بودند در سالن حضور پیدا کنند جذب شد.
رقم کمک ها به همراه اسامی اهدا کنندگان بر روی اسلایدهایی نمایش داده می شد و مبالغ جمع شده هر چند دقیقه یک بار اعلام می شد .
بر اساس اعلام مسئولان برگزاری ، در مدت برگزاری مراسم ( در حدود سه ساعت) مبلغی در حدود 210 میلیون تومان جمع آوری شد.
در نهایت مراسم در ساعت 20:45 به اتمام رسید.
حاشیه های مراسم :
- اجرای قوی و تاثیر گذار مجری مراسم ( سهند عقدایی) از نکات مثبت آن به شمار می رفت. عقدایی که پیش از این تجربه اجرای موفق برنامه هایی از این دست ( گلریزان باشگاه دماوند برای حادثه بهمن دیزین ) را داشت موفق شد با یک اجرای توام با تسلط ، عملکرد خوبی را از خود به نمایش بگذارد.
- حضور نازنین خالدی (دختر یکی از محیط بانان دنا) در مراسم و قرائت نامه او برای حضار از دیگر بخش های جالب این مراسم بود که با استقبال مخاطبان مواجه شد.
نازنین خالدی (تنها فرزند محیط بان غلامحسین خالدی)
- حضور یک شخصیت دانشگاهی ( دکتر حسین آخانی- استاد محیط زیست دانشگاه تهران و فعال محیط زیستی کشور) از دیگر نکات جالب این مراسم بود که برای اولین بار در مراسم های این چنینی مشاهده می شد. آخانی که به همراه فرزند خردسال خود در مراسم حضور پیدا کرده بود در یک حرکت زیبا و نمادین کمک های نقدی و غیرنقدی ( کتاب های تالیف شده توسط وی) را برای آزادی محیط بانان اهدا نمود.
- حضور جمعی از خیرین از جمله خیرین مدرسه ساز (جامعه یاوری) و کمک های قابل توجه آنان از دیگر نکات جالب مراسم دیشب بود.
- سخنان ساده و بی تکلف یک نفر از خیرین (که اصرار داشت نامش فاش نشود ) به شدت مورد استقبال حاضرین در سالن قرار گرفت. لازم به توضیح است که وی مبلغ قابل توجهی (100 میلیون تومان ) را به مراسم اهدا کرده بود.
توضیح : بر اساس اعلام مسئولان برگزاری مراسم ، اهدای کمک ها محدود به مراسم دیشب نمی شود و علاقه مندان کماکان می توانند از طریق حسابهای اعلام شده ، کمک های نقدی خود را واریز نمایند. اطلاعات مربوط به شماره حسابها در لینک ذیل قابل مشاهده می باشد:
http://mountainwatch.persianblog.ir/post/2615/
- توضیحات مربوط به پرونده محیط بانان برگرفته از : نشریه داخلی گزارش یاوری- جامعه خیرین مدرسه ساز- بهمن ماه 1394
- گزارش : طیبه طاهری
- عکس ها : بهرام پور علی بابا